Zpět na články

Odpovědi na dispoziční řešení Galerie Pernerka našla společnost Redstone Real Estate ve VR

Potřeba odladit si klíčové prvky objektu před zahájením výstavby přiměla společnost Redstone Real Estate, aby se obrátila na kancelář pro virtuální realitu Virtuplex.

Kromě architekta a developera se ve VR nakonec prošli díky aplikaci Virtuplex OS i budoucí nájemníci. 

Developerská společnost Redstone Real Estate působí na trhu od roku 2016. Prostřednictvím dceřiných společností realizuje vlastní projekty s výjimečným architektonickým řešením, vysokou kvalitou zpracování a nadčasovou koncepcí. Její široké portfolio zahrnuje stavby v oblasti rezidenčního bydlení, průmyslově-logistické parky i velmi náročné projekty typu výstavby administrativních komplexů či obchodně-společenských center. 

ZADÁNÍ

Do poslední uvedené kategorie spadá i projekt multifunkční Galerie Pernerka v Pardubicích, kterou chce developerská společnost začít stavět již koncem letošního roku. Na místě bývalého lihovaru vyroste obchodně-společenské centrum, které nabídne 50 000 m2 pronajímatelné plochy pro nájemce různorodého spektra. Součástí centra bude například i hotel, kanceláře, prostory pro zdravotnická střediska, wellness, multikino, restaurace i sál pro kongresy a společenské akce.

Kvůli komplexnosti a velikosti centra bylo pro společnost Redstone Real Estate a pro architektonické studio Chapman Taylor, které pro ni projekt navrhuje, poměrně náročné odladit dispoziční řešení jednotlivých částí budovy. I přesto, že nejmodernější zobrazovací 3D programy dokážou věrně zprostředkovat podobu budoucí stavby, představit si, jak bude objekt skutečně vypadat zvládnou mnohdy pouze architekti. Složité může být také vyjednávání o změnách v projektu mezi architektem a zadavatelem.

ŘEŠENÍ

Díky VR odladí developer s architektem projekt do posledních detailů

Po doporučení ze strany architektů se proto developer rozhodl navázat spolupráci s Virtuplexem, který klíčové části Galerie Perneka převedl do virtuální reality ve velikosti 1:1. Virtuální scény vstupního lobby hotelu, konferenčního sálu nebo exteriéru si následně přišli prohlédnout zástupci developera společně s architekty a na základě této návštěvy a zážitku z možnosti volného pohybu v hale Virtuplexu o rozloze 600 m2 se dohodli na několika úpravách projektu, které byly následně opět odkontrolovány ve virtuální realitě.

„Když už je stavba hotová, případné chyby a nedomyšlenosti se těžko a nákladně napravují. Díky moderním digitálním technologiím jsme mohli projekt odladit s architekty tak, aby odpovídal našim představám. Odpověděli jsme si na klíčové otázky dispozičního řešení objektu a předešli případným úpravám v průběhu stavby. Možnosti virtuální reality chceme využívat i u našich dalších projektů,” zhodnotil zkušenost s VR majitel skupiny Redstone Richard Morávek.

Aplikace Virtuplex OS umožní vzdálené připojení do projektu. Prezentace klíčovým partnerům a potenciálním nájemníkům tak může probíhat odkudkoli

Společnost Redstone Real Estate se poté rozhodla využít také možnosti připojení do cloudové platformy Virtuplex OS. Díky tomu mohla ukázat a nabídnout obchodní jednotky a další prostory potenciálním zájemcům či nájemníkům odkudkoliv a kdykoliv, bez nutnosti jezdit do haly Virtuplexu. Využila k tomu speciální kufr, který obsahuje výkonný počítač a VR brýle. Po krátké a jednoduché instalaci pak mohli uživatelé okamžitě vstoupit do projektu a navnímat prostor díky virtuální realitě. „Virtuální realita je skvělý nástroj nejen pro zpětnou vazbu a optimalizaci projektu, ale i pro jeho marketing,“ zhodnotil spolupráci s Virtuplexem Jan Lukáš, obchodní ředitel Redstone Real Estate.