Zpět na články

Díky VR vznikla vizualizace části projektu revitalizace Masarykova nádraží

Skupina Penta Real Estate nás oslovila pro spolupráci na současně jednom z nejlepších architektonických projektů v ČR – revitalizace Masarykova nádraží.

Ten vychází z dílny ateliéru Zaha Hadid Architects.

Prostřednictvím aplikace Virtuplex OS byli navíc do virtuálního prostředí vzdáleně připojeni architekti z londýnského studia Zaha Hadid Architects. Tento pilotní projekt ukázal, že aplikace spolehlivě funguje.

Zadavatelem byla investiční skupina Penta Real Estate, která si nechala nadesignovat ve virtuální realitě recepci jedné z kancelářských budov a část jejího exteriéru. Ověřila si tak, architektonický návrh z designového i funkčního hlediska a získala nové podklady, které může prezentovat odborné veřejnosti, zástupcům města či potenciálním nájemcům.

Zadání

Smyslem projektu je zregenerovat obrovský brownfield patřící k Masarykově nádraží a vnést do centra města novou kvalitu každodenního života. Obě budovy Zahy Hadid budou mít několik kancelářských podlaží a dvě patra obchodních prostor s perfektní dostupností z ulice, z vlakových nástupišť a také z vyvýšeného přestřešení s parkovou úpravou.

Komplexnost tohoto projektu je tak velká, že je velmi složité odprezentovat celý prostor všem zapojeným organizacím. Proto vznikla poptávka na vývojovou kancelář na virtuální realitu Virtuplex, která je schopna převést 3D model navržené budovy do virtuální reality v poměru 1:1 podle představ zákazníka i potenciálního klienta. Bezdrátové „backpack“ počítače na zádech a hala o rozloze 600 m2 navíc zajišťuje absolutní volnost pohybu. Klient tak si tak pohodlně projde objektem budoucí stavby a získá nová videa a vizualizace pro případné budoucí nájemníky či partnery.

Řešení 

Základním prvkem celého projektu je získání datových podkladů – architektonických návrhů a 3D vizualizací od klienta.

Profesionální grafici Virtuplex optimalizují architektonický 3D model ve formátech jako např. Revit, Archicad, Sketchup, Navisworks pro zobrazení ve virtuální realitě. Současně nadefinují použité prvky, ať se jedná o materiály, příčky, nábytek či jiné vybavení atd.

Předmětem vizualizace ve virtuální realitě byla část interiéru jedné z kancelářských budovy včetně jejího exteriéru. Návrh designu dodalo Virtuplexu v podobě 3D dat architektonické studio Zaha Hadid Architects.

Vedení společnosti Penta Real Estate si prošlo centrální recepcí jedné z kancelářských budov a prohlíželi si také část exteriéru s pohledem na retailový parter a centrální piazzetu mezi budovami. Účastníci prezentace prodiskutovali i stávající řešení recepčního lobby. Díky dokonale věrnému zobrazení ve virtuální realitě, měli možnost hodnotit i takové detaily jako je umístění nábytku či výška recepčního pultu. Otestovali také skutečnou šířku nově chystaného bulváru v ulici Na Florenci a pohled z vyšších pater teras u plánované piazzety mezi dvěma hlavními budovami.

Ve virtuální realitě navíc investoři z Penta Real Estate komunikovali s autory architektonického návrhu kancelářských budov. S architekty ze studia Zahy Hadid Architect, kteří se tou dobou nacházeli v Londýně, se propojili prostřednictvím nové aplikace Virtuplexu s názvem Virtuplex OS. Ti se ve virtuální realitě zobrazili jako samostatní avataři s vlastním headsetem, kteří se po zobrazené scéně pohybovali prostřednictvím teleportu. S investory probírali dispozici, využití materiálu i barev.

Zhodnocení 

Firma Virtuplex nadesignovala dle zadání část interiéru jedné z kancelářských budov projektu revitalizace Masarykova nádraží včetně jejího exteriéru. Scénou budoucí stavby se následně procházeli zástupci investiční skupiny Penta Real Estate společně s architekty z londýnského studia Zaha Hadid Architects, kteří se do virtuální reality připojili vzdáleně prostřednictvím aplikace Virtuplex OS.

Na tomto pilotním projektu jsme zjistili, že naše aplikace opravdu spolehlivě funguje. Všichni uživatelé ve scéně se viděli a měli pocit, že stojí vedle sebe, i přesto, že se ve skutečnosti nacházeli stovky kilometrů daleko. Věříme, že aplikace bude přínosná obzvláště v dnešní době, kdy jsou kontakty mezi lidmi omezovány na minimum. Díky tomu, že se navíc architekt s investorem nemusí setkat nad projektem tváří v tvář, šetří čas, který by jinak strávil na cestách a také peníze za dopravu.

Díky volného pohybu ve virtuální realitě a zobrazení 1:1 si vedení společnosti prohlédlo vybrané části projektu z dosud neviděných úhlů, a získalo nová videa a vizualizace, která zásadním způsobem ulehčí prezentaci budoucím nájemcům.

Virtuální realita významným způsobem pomohla navnímat hmotu a komplexnost celé stavby, která je v současné době jedním z nejvýznamnějších a nejambicióznějších developerských projektů.

Zpětná vazba od zákazníka

„Pro současně nejlepší projekt na trhu jsme se rozhodli využít ty nejmodernější nástroje k jeho prezentaci. Takto máme skvělou příležitost ověřit si finální návrh s našimi architekty, stejně tak jako s odbornou veřejností, zástupci města či s potencionálními nájemci.” 

Pavel Streblov, ředitel Penta Real Estate pro komerční výstavbu