Zpět na články

DARAMIS: Virtuální realita jako nástroj, který šetří klientovi čas i peníze

Dříve se museli ke specifickým bodům stavby několikrát vracet. Teď si investiční společnost Daramis prohlédne projekt ve virtuální realitě a má jasno.

Daramis je realitní a investiční společnost působící na českém trhu od roku 2000, která se zabývá nákupem, výstavbou a správou rezidenčních a komerčních nemovitostí. Má za sebou 23 úspěšně dokončených realitních projektů, které zahrnují více než 3 300 jednotek a plánuje dalších 8, které nabídnou přes 990 jednotek.

Zadání

Daramis se, stejně jako ostatní developerské společnosti, potýkal s tím, že 3D modely a další vizualizace projektů nenahradí pocit, když si člověk může vedle budovy stoupnout a na vlastní oči posoudit, zdali architekt projekt správně navrhl, ověřit si, zda je ulice mezi budovami dost široká nebo jestli plánovaná výsadba stromů nebude budoucím majitelům bytů bránit ve výhledu, který investor slibuje na svém webu. Finální rozhodnutí nad těmito problematickými a specifickými body každé výstavby je v takovém případě velmi náročné učinit a investor si není nikdy na 100 % jistý, zdali se rozhodl správně, a to až do té doby dokud nebude vedle postavené budovy stát. I přesto, že se interní tým k těmto částem projektu mnohokrát vrací a přehodnocuje svá rozhodnutí, hrozí, že některé části již postavené budovy se budou muset předělat nebo zcela zbourat a zrealizovat znovu.

Řešení 

Virtuální realita jako nástroj, který šetří klientovi čas i peníze

Řešení přineslo klientovi využití virtuální reality, které výrazným způsobem ušetřilo čas strávený nad projektovou částí před výstavbou objektu a ve finále také peníze, které by klient jinak investoval do případných dodatečných změn přímo na stavbě.

U společnosti Virtuplex si nechal Daramis vytvořit ve virtuální realitě celkem 4 developerské projekty. Jednalo se o nové bytové komplexy Prague Marina Nova na břehu Vltavy, Zelené město Heights pod pražským sadem Třešňovka, Stromovka Living a DUO Living. V hale o rozloze 600 m2 si poté vedení společnosti společně s architekty a projektanty jednotlivé rezidenční objekty prošlo a prohlédlo v měřítku 1:1 ze všech úhlů. Z hlediska urbanismu bylo velmi přínosné vidět některé projekty zmenšené, protože mohli vidět a posoudit projekt v kontextu okolní zástavby. Klient si tak ověřil, zda se jeho idea a záměr u konkrétní stavby naplnil, ještě před zahájením realizačních prací.

Prezentace projektu ve VR mění paradigma práce developerů

Projít a prohlédnout si celou stavbu mohl tým Daramisu už zhruba za dva týdny po dodání 3D dat do Virtuplexu. Aby mohla být data převedena do virtuální reality, prošla klíčovou optimalizací geometrie 3D modelu. Součástí procesu převodu do VR bylo i domodelování okolí staveb, aplikace reálných textur materiálů a nasvícení scény. Některé části projektu byly předem připraveny ve variantách tak, aby tým Daramisu mohl rozhodnout o finální podobě. Složitější úpravy, které vyplynuly z prezentace byly týmem Virtuplexu zpracovány během několika dnů a následně prezentovány týmu Daramisu ve VR hale.

Výzva pro nás

„U projektů společnosti Daramis pro nás bylo náročné zpracovat zejména nerovné okolí staveb, kde se nachází ulice, chodníky nebo travnaté plochy, které jsou ve svahu. Data jsme museli upravit tak, aby odpovídala této skutečnosti, a zároveň aby scéna reagovala na pohyb uživatele ve VR pomocí funkce gravitace. Pokud se tak rozhodnete stoupat, tak stoupat skutečně budete a neskončíte například do poloviny pasu zaboření v kopci.”

Martin Albrecht, Business Development & Partnership

Dokonalý pocit immerse

Právě naprostá volnost pohybu, kterou umožňují bezdrátové VR headsety s backpacky zajistí, že se uživatel do virtuální reality naprosto ponoří a brzy ji přijme za realitu skutečnou. Běžně tak prochází dveřmi a ne zdmi, obchází stoly nebo se vyhýbá stromům.

Zpětná vazba zákazníka

„Myslím si, že využití virtuální reality v developmentu je cesta do budoucna, jak můžeme celý proces zrychlit, zlevnit a zjednodušit. I přesto, že grafické náhledy staveb jsou velmi přesné, nic se nevyrovná tomu, když se můžete kolem budovy projít ještě před tím, než fyzicky stojí. Určitě bych doporučil každému, ať se na to jede podívat. Moje očekávání to předčilo a vím, že služeb Virtuplexu využiji u každého dalšího projektu.”

Martin Vachek, výkonný ředitel Daramisu